Gemeenteopbouw

Advies voor gemeenteleiders

"Een gezonde gemeente groeit, zowel in de diepte als in de breedte. We zien daar prachtige voorbeelden van in de Bijbel, in de kerkgeschiedenis en gelukkig ook in de 21ste eeuw. Het raakt me elke keer weer als ik zie dat er mensen 'worden toegevoegd aan de kring die behouden worden'. Soms kom je na langere tijd weer terug in de gemeente waar je voorheen ook al trainingen verzorgd hebt, voorgegaan bent in de zondagse samenkomst of op een andere wijze dienstbaar bent geweest. En dan constateer je dat het aantal leden gegroeid is. Je ziet dat er bepaalde zaken zijn aangepast in de structuur van de gemeente of in de faciliteiten. Je proeft als het ware iets van de visie die erachter steekt. En 'last but not least', je bent getuige van het feit dat Gods Geest aan het werk is door de gemeente heen. Je vraagt je dan soms af waarom dat niet normaal is voor elke gemeente. Zo zou het toch moeten zijn?"

Door zijn achtergrond is Jan snel geneigd te kijken naar het hoe en waarom van gezondheid en ziekte van de gemeente. Iedere kerk en gemeente heeft zogenaamde groeibevorderende factoren en groeibelemmerende factoren. De Bijbel geeft ons richtlijnen die als belangrijke groeibevorderende factoren gelden. Daarnaast spelen ook andere zaken mee zoals bijvoorbeeld communicatie, organisatie en procesbegeleiding. Liefde voor de Heer, visie, enthousiasme en toewijding zijn ook belangrijke elementen die bepalen of een gemeente groeit en bloeit of juist een kwijnend bestaan leidt.

De Gemeentediagnose

Een gezondheidstest is allang niet meer voorbehouden aan topsporters of gezondheidsfreaks. Het is een goede manier gebleken om te kijken hoe gezond je bent. De uitslag kan je helpen om bijtijds maatregelen te nemen om bij te sturen. Soms worden zelfs catastrofes voorkomen. Zo is een geestelijke gezondheidstest voor een kerk ook geen overbodige luxe. Het afnemen van zo'n test lost geen enkel probleem op, maar geeft wel een duidelijke sterkte/zwakteanalyse van de gemeente die voor 100% betrouwbaar is. De gemeentediagnose staat daarvoor garant, doordat minimaal 90% van de volwassen meelevende gemeenteleden deelneemt en anoniem kan antwoorden. De gemeentediagnose is een uitstekend hulpmiddel om een goede momentopname te krijgen van de geestelijke en organisatorische zaken in de gemeente. Wanneer deze gemeentediagnose na enkele jaren wordt herhaald is het ook mogelijk om goed inzicht te krijgen in de resultaten en gevolgen van het gevoerde beleid.

Werkwijze

a. Er wordt een overlegbijeenkomst georganiseerd met de gemeenteopbouwadviseur en de kerkenraad of oudstenraad van minimaal 1 uur. Daarin wordt het proces uitgelegd. Ook worden de mogelijke valkuilen uiteengezet die de betrouwbaarheid van de uitkomst negatief zouden kunnen beïnvloeden. Ook de strategie voor een maximale deelname en een gegarandeerde anonimiteit komen aan de orde.
b. De gemeente bestelt de benodigde formulieren en kiest de datum waarop de gemeenteleden de vragenlijst in zullen gaan vullen.
c. Na afloop van de gemeentediagnose worden de resultaten verwerkt in een overzicht.
d. Het overzicht wordt besproken in de kerkenraad in samenwerking met de gemeenteopbouwadviseur. Hij zal de interpretatie en de conclusies geven en tevens suggesties doen voor de wijze waarop de uitslag gepubliceerd kan worden in de gemeente. Indien gewenst kan ook advies worden gegeven ten aanzien van een vervolg.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor de formulieren bedragen acht cent per stuk. Een brochure waarin de grote lijn uiteen wordt gezet voor de leiders van de gemeente kost € 1,75. Voor de begeleidingsbijeenkomsten moeten minimaal de reiskosten worden betaald.

Jan Baan
Neerpolderseweg 71a
3381 JR Giessenburg
The Netherlands

0184-653412 (kantoor)
0184-651418 (prive)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © Jan Baan