GemeenteGroei: Wat zijn uw groeibevorderende factoren en hoe sterk zijn ze?

Niet zelden is er moed voor nodig om open en eerlijk naar het functioneren van de plaatselijke gemeente te kijken. Wie dat wel durft, ziet in de regel verschillende ontwikkelingen.

A.

Er komen nieuwe mensen bij. Deels vanwege geboorte, deels vanwege verhuizingen en deels vanwege overkomst uit andere denominaties.
B.

Via de achterdeur vertrekken er ook weer leden. De oorzaken zijn tegenovergesteld aan de oorzaken bij A.
C. 


Er zijn trouwe en loyale leden. Zij dragen bij door zich dienstbaar op te stellen, maar ook door de gemeente financieel te ondersteunen. Er zijn ook minder trouwe leden; zij stellen zich op aan de rand en zijn wat minder loyaal.
D.

Er zijn leden die geestelijk gezien doorgroeien tot geestelijk volwassen christenen. Er zijn ook leden waarbij geen groei in discipelschap is te bespeuren.


Al deze gegevens worden deels beïnvloed door de keuzes die mensen maken.... Maar; er is meer! Want iedere gemeente heeft zogenaamde groeibevorderende factoren en ook groeibeperkende factoren. Die worden (vrijwel) niet bepaald door de individuele leden, maar wel door de structuur van de gemeente, het beleid van de Raad en de daaraan gekoppelde visie. Wanneer beide factoren elkaar in evenwicht houden zal er in de gemeente per saldo niet veel veranderen. Wanneer groei beperkende factoren sterker worden ten koste van groeibevorderende factoren, zal de gemeente langzaam of schoksgewijs in aantal afnemen. En uiteraard geldt hier ook weer het tegengestelde.


Wellicht dat u nieuwsgierig wordt??? Wat zijn die groei beperkende en groeibevorderende factoren van mijn gemeente? In een seminar van plm. 50 minuten geven wij u een overzicht van beide categorieën. Wanneer er meer tijd beschikbaar is, is het mogelijk om na een pauze, de volgende 50 minuten te besteden aan een workshop. En aan het beantwoorden van vragen.


Op verzoek kan een werkplan worden opgesteld om groeibevorderende factoren te versterken en groeibeperkende factoren zoveel mogelijk te elimineren.

 
 
 
 

Jan Baan
Neerpolderseweg 71a
3381 JR Giessenburg
The Netherlands

0184-653412 (kantoor)
0184-651418 (prive)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © Jan Baan