Er zijn nogal wat kerken en gemeenten die graag meer gemeenteleden willen helpen bij het ontwikkelen van een zinvolle bediening. Sommige kerken hebben wel iets weg van een gemiddelde sportwedstrijd: sporters in het veld die hoognodig wat rust zouden moeten hebben, en toeschouwers aan de kant, wiens gezondheid zou toenemen als ze wat meer beweging zouden krijgen. Misschien wat ironisch... maar de praktijk is wel dat in veel gemeenten een relatief groot aantal mensen nauwelijks meer betrokkenheid toont dan het aanwezig zijn in de zondagse samenkomsten. Ze zijn grotendeels inactief, en missen daarmee ook Gods plan en Gods doel in hun leven. Want bij een gezonde geestelijke ontwikkeling hoort ook een actieve betrokkenheid binnen het Lichaam van Christus. Hoe bereik je dat?
Dat bereik je niet door een cursus, onafhankelijk welke cursus het ook is. Dat bereik je door een totaalplan, waarbij de leiding van de gemeente zich verantwoordelijk weet, om ieder gemeentelid te ondersteunen tijdens zijn zoektocht om op de juiste plaats in het Lichaam te functioneren. En ieder gemeentelid dus ook ondersteunt in zijn zoektocht naar wat de juiste plaats is. Daarbij kan een cursus een onderdeel zijn. Maar er is geen enkele gemeente die alleen door het geven van een cursus, significante groei ervaart in dienstbaarheid. Daar is meer voor nodig.
SamenBeter biedt dat totaalpakket. Een cursus van vijf bijeenkomsten is niet meer dan een onderdeel daarvan. Daarin wordt vanuit 1 Korinthe 12 een bijbels fundament neergelegd en maakt iedere deelnemer (online) een basisprofiel. Het vormen van een overzicht van de uitkomsten van deze cursus, het beschrijven van taken en de profielen die daarbij horen, zijn de tweede stap. Het vormen en toerusten van een team (het SBB-team) dat dit proces ondersteunt en begeleidt namens de Raad is stap drie. Het totaalplan wordt ondersteund met regelmatige "Groeigesprekken".
Uiteraard zijn voor dit hele proces formats en sjablonen beschikbaar, die aangepast worden aan de situatie in de eigen kerk. In de regel wordt de eerste cursus gegeven door externe medewerkers, die ook de stappen 2, 3 en 4 begeleiden. Het vervolgproces kan de gemeente zelf gestalte geven. Ze kunnen daarbij altijd terugvallen op de expertise van LeadershipDynamics.